Creatieve berichten over naaien

Overlock – tips en trucs

Zo aan het einde van deze ‘overlock-maand’ wil ik u graag nog wat tips en trucs voor de overlocker meegeven. Het zijn wat verzamelde tips uit mijn eigen ervaring van het werken met de Berina 800 dl.

Een lockmachine heeft meer mogelijkheden dan u op het eerste gezicht misschien denkt. Naast het netje stikken en afwerken wat ik het meest doe (4-draads overlock met veiligheidnaad) is de 3-draads rolzoom een andere steek die ik graag gebruik. Deze zoom is heel erg netje en kun je prima gebruiken om rokjes, jurkjes of roezels mee te zomen.

Verwacht niet meteen perfecte resultaten. Voor het werken met de lockmachine geldt zeker: oefening baart kunst. Maak dus eerst een paar proeflapjes, het liefst met verschillende materialen zoals rekbaar en niet-rekbaar. Vooral de instellingen voor de draadspanning vragen om wat ervaring.

Houd de gebruikersaanwijzing altijd bij de hand. Vooral de tabel met de verschillende steken en de bijbehorende instellingen vind ik elke keer nog erg nuttig. Voor mijn eigen gemak heb ik verder in het boekje de Nederlandse teksten met een gele stift gemarkeerd. Anders zit ik elke keer te zoeken om het juiste stukje tekst op de pagina.

Bij het naaien op de normale naaimachine speld ik de stoffen vaak aan elkaar met de spelden loodrecht op de stofrand. Zo kan ik de spelden gewoon laten zitten tijdens het naaien. Doe dit echter nooit bij de lockmachine! Dat is namelijk niet zo prettig voor het mes 🙂

Wilt u het garen verwisselen voor een nieuwe kleur? U hoeft niet alle vier draden opnieuw in te rijgen. De twee rechterdraden kunt u afknippen (ongeveer bij de draadbegeleider) en daar de nieuwe draad aanhechten met een knoopje. Loshangende draadjes afknippen en klaar! De twee linker draden moet u wel opnieuw inrijgen, maar omdat deze alleen boven langs lopen is dat heel simpel (net zo makkelijk al op een gewone naaimachine).

Amerikanen noemen een lockmachine een serger en Britten gebruiken meestal de term overlocker. Zoekt u dus ideeen of tips in het Engels, gebruik dan deze zoektermen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website http://www.sergerplace.com/index.shtml

Het YouTube-kanaal van Bernina International heeft een tal van filmpjes beschikbaar, ook over de lockmachine. Zie http://www.youtube.com/user/BerninaInternational

De Belgische blogster Mamasha geeft tips voor het naaien van t-shirts met tricot. Aan het einde van krijgt u een stap-voor-stap handleiding om met een lockmachine een t-shirt te naaien (met duidelijke foto’s!): http://madebymamasha.blogspot.com/2011/06/de-xy-files-t-shirts-tricot-en.html

Op de blog Polkadotjes krijgt u tips hoe u in tricot mooie knoopsgaten maak. Hoewel dit niet strikt over de lockmachine gaat wilde ik deze handleiding toch met u delen, omdat veel mensen vooral tricot naaien op de lockmachine.

http://polkadotjes.blogspot.com/2011/07/tips-voor-knoopsgaten-in-tricot.html

Ik ben benieuwd naar uw eigen tips en ervaringen! Laat aub een reactie achter onderaan deze blog zodat alle lezers van de Berninablog er iets van kunnen opsteken. Alvast bedankt!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wil Roos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo, Mijn lockmachine slaat bij de linkernaald steeds een 4 cm over. Pakt dan weer een paar steken en slaat weer over. Heb alles opnieuw ingeregen, naalden verwisseld, spanning veranderd maar niets helpt. Wie weet raad.

    • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Beste Wil, we raden aan om contact op te nemen met je BERNINA dealer waar je de machine hebt gekocht. Op afstand is het voor ons moeilijk om te beoordelen wat de oorzaak kan zijn. De specialisten in de BERNINA winkel kunnen zeker verder helpen. We hopen, dat je snel weer aan de slag kunt. Groetjes van het BERNINA team

  • Mary de Kruijf BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo, ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb een probleem met mijn lockmachine, die blijkbaar niemand anders heeft. Want ik kan het maar niet vinden op het internet. Mijn stiksel steekt een paar mm boven de stof uit. Ik heb wel een mooie steek met vanaf de naad gezien een paar mm stof onder mijn steek en een paar mm niets. Weet u misschien wat er aan de hand kan zijn, ik heb al van alles geprobeerd. Al vast bedankt voor uw tijd.

    • Isabelle Jakobs BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Hallo Mary, Dank je voor je berichtje.

      Als ik het goed begrijp zit je stiksel te los? Dit heeft alles met de spanning te maken.

      Deze zul je moeten bijdraaien en even uit proberen.

      Als het je niet lukt, kun je ons eens een ticket sturen met foto’s zodat we precies begrijpen hoe het er uit ziet en welke locker je hebt.

      Groeten van het BERNINA Team

  • Zjoske Koster BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Klaske, ik heb een vraag, ik heb een overlock 800DL gekregen van iemand en ik heb op internet gezien dat er een Nederlandse handleiding moet bestaan. Heb jij die? of weet je hoe ik aan een kopie kan komen? ik ben heel blij met de machine en heb echt zin om alle mogelijkheden te ontdekken!
    Dank en groeten van Zjoske

    • Paula Willems BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Ja op YouTube staat video van de bernina 800DL in de Nederlandse taal. Je zoekt op Google op ‘ hoe overlock bernina 800 DL inrijgen.  Een heel interessante video is het.

  • gerda BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Klaske,
    Ook met behulp van de lockmachine kun je prachtige knoopsgaten maken, je maakt dan je dan eerst een lapje, die zet je in een gepaspoilleerd knoopsgat, ook ritsen kun je inzetten met de lock, en wat dacht je van decoratief garen op de bovengrijper, het garen kan zo dik als soepel loopt door het oogje van de grijper. De spanning van de bovengrijper moet dan wel lager. Op deze manier kun je je lock nog veel meer gebruiken als alleen afwerken.
    Bernina heeft ook nog een overlockboek, waar allemaal geweldig leuke tips en ideen in staan. Het was het accessoire van de maand september, ik heb er toen een blogbericht over geschreven.

    groetjes, Gerda

  • Co Vos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Zelf heb ik helaas geen lockmachine maar de tip van het met geel markeren van belangrijke tekst erg nuttig en ga ik zeker toepassen bij het boekje van mijn bernina naaimachine!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam