Creatieve berichten over naaien

Quilt Vakantie met Libby Lehman

Vorig maand nam ik de gelegenheid om een familie bezoek in de VS te combineren met het volgen van een cursus met de beroemde Amerikaanse quiltster Libby Lehman.

De workshop was een onderdeel van de “Empty Spools Serminars”  gehouden in Asilomar, California. De gastenverblijf en leslokalen waren in de dennenbossen en duinen gelegen, aan de prachtige Monterey kust  van de Stille Ocean. Het was het een heerlijke, rustige omgeving.

Libby Lehman is een van de grootheden uit de quiltwereld en specialiste in de creatieve mogelijkheden van de naaimachine. Haar boek “Threadplay” is al jaren een begrip voor quiltsters die de moderne machine technieken in hun quilts willen leren gebruiken. Haar quilt  “Joy Ride” was gekozen als één van de beste 100 quilts van de 20ste eeuw. Ze heeft samen met Bernina gewerkt bij het ontwikkelen van de BSR en de 8 series machines. Libby staat bekend als een zeer professioneel lesgeefster, die een gezellig en inspirerend sfeer creëert tijdens haar workshops.

Ons workshop ruimte was compleet met een grote stenen open haard waarin er dagelijks een vuur aangestoken was. Op Libby’s blog kunt u een paar andere foto’s van de lesruimte zien. S’avonds konden we kijken hoe de wasberen hun “bedtime snack” haalde uit de vuilnisbakken buiten de lokaaldeur.

Tijdens de vijf-daagse workshop hebben we uitgebreid proefjes gemaakt met Libby’s technieken. We werkten met verschillende siergarens, doorzichtige en glibberige stoffen. Wij leerden daarbij meerdere appliqué technieken. Ik was geboeid door haar manier van reverse appliqué maken met de cirkelliniaal. Op de blog van Libby staat een foto van haar nieuwe quilt die gemaakt is met deze techniek.

Voor deze techniek neemt u twee contrasterende stof van ongeveer 23 cm x 23 cm, beide met de goede kant naar boven.  Zet een stuk medium tot zwaar wegscheur versteviging onder de stof.

Stik met de cirkelliniaal meerdere cirkels.  Gebruik een kleine steeklengte en dun garen in de kleur van de stof.

Knip voorzichtig de bovenlaag weg waar de onderlaag gezien moet worden.

Gebruik siersteken om de ruwe kanten van de weggeknipte stof weg te werken. Stik meer cirkels met siersteken in de ringen voor een siereffect. Maak gebruik van de mogelijkheid om de steken ook in spiegelbeeld te stikken. Gebruik verschillende garens in meerdere kleuren, o.a. gemêleerde garens voor een levendig effect.

Dit blok heb ik symmetrisch gemaakt, maar het kan ook anders. Er is heel veel mogelijk!

Een mooi detail van Libby’s blokken was hoe ze een smalle satijnsteek tussen twee andere steken gebruikten om de rijen motieven aan elkaar te binden. Deze steek zit al ingesteld op de Aurora 440, Artista en 8 Series modellen.

Er werd hard gewerkt tijdens de lessen, maar Libby is heel geestig, en we hebben met zijn allen veel gelachen. Na vijf volle dagen wilden we eigenlijk niet naar huis. We hebben adressen uitgewisseld en natuurlijk moesten iederen met  Libby op de foto…

Tijdens de OEQC tussen 5-8 mei in de Koningshof in Veldhoven biedt  Bernina traditie getrouw een inloop workshop aan.  Deze keer wordt het een projectje gemaakt met behulp van de cirkelliniaal. Ik nodig iedereen uit om langs te komen en de cirkelliniaal zelf uit te proberen. Het is zo leuk!

Tot de volgende keer,

Karen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jannie BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Karen,
    Dank je wel voor de tip met de cirkellineaal. Ik ga het zeker proberen. Ik heb een ander merk machine maar die heeft hem ook. Wil je de groeten doen in de quilt winkel in Haarlem en aan Evelien en Kitty van het haarlems naaimachinehuis.

    Groeten Jannie(gepensioneerd educater Pfaff en Husqvarna)

  • Karen Lipton BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Anita,
    Leuk om te horen dat je geïnspireerd werd om verder met de cirkelliniaal aan de slag te gaan. Er waren heel veel naaldenboekjes gemaakt, iedereen was enthousiast. Kijk ook op de blog voor andere cirkelliniaal projecten.
    Bedankt,
    Karen

  • Anita A. BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Karin,
    Ik heb met veel plezier je workshop in Veldhoven gevolgd. Het heeft me in ieder geval aangezet om ook thuis met mijn cirkelliniaal aan de slag te gaan. groet, Anita A(ik ben die mevrouw die in een scootmobiel zat !!)

  • ina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Karen, Ik heb je vanmiddag aan het werk gezien in Veldhoven. Fijn dat Libby je zo geïnspireerd heeft. Wat zul je genoten hebben. Ze is een heel toegankelijke vrouw met wie je inderdaad makkelijk contact legt.
    Groet,
    Ina.
    ( en weer die cirkelliniaal he? Leuk! )

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Klinkt fantastisch! Trouwens, in het BERNINA Creative Center in Breda worden in juni ook workshops met de Australische textielkunstenares Jenny Bowker gegeven en er zijn nog plaatsen vrij! Meer informatie vind je op http://www.bernina.nl > Creative Center.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam