Creatieve berichten over borduren

Chenilie op de borduurmachine

Chenilie is een eeuwenoude techniek en dan vind ik het leuk om daar eens naar een moderne draai aan te geven. Natuurlijk kan dat ook uit de vrije hand, maar op de borduurmachine kan dat natuurlijk ook perfect. Van origine worden hier een aantal lagen (katoenen) stoffen op elkaar gelegd en in lijnen doorgestikt. De bovenste lagen worden dan doorgeknipt en opgeruwd. Op de Kniting and Stitching beurs in Londen stond Fay Maxwell, die dit met restanten stof deed. En laat ik daar nou ook een heleboel van hebben!

Dus eerst aan de slag met de software.

Trek als eerste met de Rectangle een vierkant. In het voorbeeld werk ik met de Jumbo-Hoop, maar u kunt deze maat natuurlijk eenvoudig aanpassen aan de ring waarin u wilt werken.

Dupliceer het vierkant en geef deze een andere kleur. Herhaal dit nog een keer.

Selecteer  Freehand Embroidery-Open Object  

 

en trek hiermee vloeiende lijnen. Het is het mooiste wanneer de gebogen lijnen parallel aan elkaar lopen. Dit gaat dan het eenvoudigst door de eerste lijn te dupliceren en er naast te plaatsen op 2 cm afstand. Herhaal dit tot er vijf of zes lijnen naast elkaar staan.

Omdat u de lijnen gedupliceerd heeft, zal de machine steeds aan één kant beginnen om te lijnen te stikken.

Nu gaat u rechte lijnen tekenen. Hiervoor selecteert u  Open object.

  

U begint op een kruispunt van het raster en trekt dan lijnen die evenwijdig zijn aan elkaar. Houdt steeds 2 cm afstand. Dit gaat heel makkelijk tot op het punt dat u bij de gebogen lijnen komt. Hier mag straks niet overheen geborduurd worden. Het is alleen lastig om de lijnen evenwijdig op gelijke afstand te houden. Dit gaat wel via een kleine omweg.

Selecteer de zo juist getrokken lijnen en klik op  Reshape Object.

  

Er verschijnen nu aan het einde van de lijnen gele vierkantjes die u kunt verslepen.

Selecteer steeds per stuk de punten 6– 7 – 10 – 11 en sleept deze naar de buitenste gebogen lijn.

Wanneer u de punt heeft versleept, drukt u op enter en u ziet gelijk het resultaat. Vul op deze manier het hele vierkant met lijnen die steeds van richting veranderen.

Wanneer u met de ‘puntbewerking’ bezig bent, zult u merken dat bij de wat grotere bochten de lijn ernaast gaat.

Klik dan in het midden van de lijn en maak er een punt bij. Deze punt kun u dan weer verslepen naar de gebogen lijn.

Werkbeschrijving:

Benodigdheden:

Bernina software

Borduurmachine

Stik en Trek

Effen katoen

Diverse resten zijde

Naaigaren

Scherp schaartje

Tijdelijke lijmspray

Werkvolgorde:

Span de Stik en Trek in de ring in en borduur de 1ste gang uit. Haal van ring van de machine, spuit de Stik en Trek in met tijdelijke lijmspray en leg hierop de katoen. Borduur de 2de gang uit. Haal de ring nogmaals van de machine en leg het vierkant vol met stukjes zijde (of andere stofjes). Dit moet een aantal lagen over elkaar. Ga hierbij uit van minimaal 5 lagen. Hoe meer lagen hoe groter het effect zal zijn.

Als laatste legt u een lapje zijde over de restanten en speld deze vast.

Zet de ring weer aan de machine en borduur de derde gang.

Haal de spelden weg en borduur de lijnen.

Wanneer alle lijnen zijn geborduurd haalt u het geheel uit de ring en haal dan als eerste alle Stik en Trek aan de achterkant weg. Knip met het scherpe schaartje de ruimte tussen de lijnen door.

Zorg ervoor dat u niet door de onderste laag katoen knipt. Borduur het vierkant in totaal 4 keer uit (waarvan twee gespiegeld). Zet de vlakken volgens schema aan elkaar.

Ruw de randen op door de lap te wassen. Zijn de randen nog niet voldoende opgeruwd, wrijft u de vlakken even goed tegen elkaar.

Maak hiervan een kussen of tas.

Veel succes en laat uw creaties met machinaal gemaakte Chenilie eens zien. Veel succes.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jeursen Ilse BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi, ziet er echt mooi uit, ga het zeker proberen …..moet zonder software ook lukken op mijn machine 😉 in ieder geval bedankt voor het leuke idee

    • Bea_Demmers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Beste Ilse,

      Natuurlijk gaat dit ook op je gewone naaimachine en met een quilt lininaal kun je perfect afstand houden. Het is ook een prima manier om van je kleine lapjes af te komen. Ik hoop dat je het resultaat wilt laten zien.

      Groeten Bea

  • Nienke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ja echt heel mooi!! Bedankt voor de uitleg, misschien lukt het ook, op de eenvoudiger machines ;-), zonder de software, gewoon door de tekening op de stik en trek over te trekken en dan met vrij machinaal quilten omgekeerd te stikken? Ik ga het uitproberen, bedankt voor de tip!

  • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo Bea, ik vind dit een hartstikke mooie tas, zou zo in een boutique hier in de Bahnhofstrasse (de duurste winkelstraat in Zürich) te koop kunnen zijn. Maar wat een werk! Als ik erover nadenk, eigenlijk onbetaalbaar!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam